Γιατί είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε το φαγητό

Η απόλαυση του φαγητού είναι διαφορετική από το να τρώμε συναισθηματικά. Ας το δούμε όμως σε βάθος.

Υπάρχουν πολλοί κανόνες για υγιεινή διατροφή και για αδυνάτισμα. Μέχρι κάποιο σημείο, οι περισσότεροι έχουν μια δόση αλήθειας. Κάνενας όμως δεν μπορεί να δουλέψει μακροπρόθεσμα αν η διατροφή μας είναι αγγαρεία. Αν οι τροφές που καταναλώνουμε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής δεν μας αρέσουν, είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουμε σε τροφές που μας αρέσουν ούτως ή άλλως – τροφές όπως σνακ με αλάτι ή ζάχαρη. Αυτή, όμως, είναι συχνά άλλου είδους απόλαυση.

Όταν βρισκόμαστε σε έντονο στρες, ο οργανισμός μας ζητά ζάχαρη – υδατάνθρακες, για την ακρίβεια, που θα τους βρούμε και σε αλμυρά πρόχειρα σνακ, όπως πατατάκια. Αυτό συμβαίνει επειδή νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε επιπλέον ενέργεια για να αντεπεξέλθουμε σε κάποια δυσκολία, αλλά επίσης επειδή η κατανάλωση τροφών με ζάχαρη οδηγεί σε αυξημένη έκκριση ορμονών που μας ηρεμούν. Όσο περισσότερο ενδίδουμε σε αυτού του είδους το φαγητό ως συναισθηματική απόκριση, τόσο περισσότερο ο εγκέφαλός μας χτίζει αυτή τη σχέση μεταξύ των δύο, και τόσο πιο συχνά ζητάει κακές ποιοτικά τροφές.

Η πιο συχνή ερώτηση μετά από αυτό είναι πώς θα κάνουμε, λοιπόν, την υγιεινή διατροφή πιο νόστιμη και απολαυστική;

Η απάντηση, δυστυχώς, δεν είναι πολύ ωραία: Η υγιεινή διατροφή είναι ήδη αυτά τα δύο πράγματα. Μάλλον όσοι το πιστεύουν αυτό είναι κάτοχοι ενός ουρανίσκου που έχει υποστεί μια ελαφριά “πλύση εγκεφάλου” από την ζάχαρη και το αλάτι. Εναλλακτικά, ενός ουρανίσκου που δεν έχει εξερευνήσει ακόμα αρκετές γεύσεις. Συνεπώς…

Βήμα πρώτο: Διευρύνετε τους ορίζοντές σας

Δοκιμάστε μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά. Μαρινάρετε το κρέας με διαφορετικούς τρόπους και ψάξτε συνταγές που αξιοποιούν τα όσπρια διαφορετικά. Υπάρχουν τόσα πολλά πιάτα με διαφορετικές γεύσεις και υφές που μπορείτε να φτιάξετε χωρίς να θυσιάσετε διατροφική αξία και χωρίς να πάρετε κενές θερμίδες. Αρχίστε να δοκιμάζετε γεύσεις για να ανακαλύψετε νέες αγαπημένες τροφές και να δώσετε μεγαλύτερη ποικιλία στην καθημερινότητά σας.

Βήμα δεύτερο: Αγαπήστε τη διαδικασία της μαγειρικής

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή επειδή απλώς βαριούνται το μαγείρεμα. Η πρότασή μας είναι να δοκιμάσετε μια αλλαγή στο πώς βλέπετε την διαδικασία: Φτιάχνετε κάτι νόστιμο για τον εαυτό σας, και αυτό από μόνο του μπορεί να κρύβει αρκετή χαρά. Έπειτα, δείτε το σαν εκπαίδευση και δοκιμασία των δυνατοτήτων σας.

Βήμα τρίτο: Σταματήστε να μετράτε θερμίδες

Ένα πλάνο υγιεινής διατροφής δεν απαγορεύει ούτε τη ζάχαρη, ούτε το αλάτι. Ζητά μόνο να τηρούμε το μέτρο. Αντιθέτως, αν προσπαθήσετε να κάνετε ακραίες αλλαγές στη διατροφή σας (κάτι που συχνά ζητούν οι όλο και πιο δημοφιλείς εξαντλητικές δίαιτες), είναι ακόμα πιο πιθανό να επιστρέψετε δριμύτεροι στις κακές σας συνήθειες, καθώς θα νιώθατε εγκλωβισμένοι, χωρίς εναλλακτικές ή την ασφάλεια ότι κάποιες μέρες (αναπόφευκτα) δεν θα προσέξετε και τόσο τη διατροφή σας.

Βρείτε υγιεινές τροφές που σας αρέσουν, καθώς και τρόπους να τις μαγειρεύετε -που θα τις κάνουν ακόμα πιο απολαυστικές για εσάς. Και δώστε στον εαυτό σας τη φροντίδα που χρειάζεται, χωρίς να μπλέκετε σε ενοχικές διαδικασίες δίαιτας. Η διατροφή πρέπει να είναι απόλαυση και όχι μόνο συντήρηση. 

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο